Following the white rabbit

Susanne Svantesson
Exhibition
-

"The man with the candy will lead the children into the sea"
- Joan Didion (White Album)

I Susanne Svantessons konstnärskap återkommer ett ifrågasättande av det komplicerade förhållandet mellan sanning och lögn, dokument och fiktion. Hon vill tydliggöra hur subtil gränsen mellan fabrikation och fakta är och hur det påverkar vår konstruktion av jaget. Längtan efter autenticitet existerar alltid i konflikt med det oundvikliga agerandet som bygger på inlärda beteenden, rutiner och attityder.

Videoverket Magical Mystery Tour som visas på Galleri 54 är influerat av "The Manson Family" och är ett collage där Susannes eget filmade material från Los Angeles omgivningar blandas med dokumentära klipp. I fokus är de unga kvinnor som i slutet av 60-talet sökte sig bort från föräldrarnas och samhällets förväntningar och istället hängivet följde Charles Manson i hopp om ett alternativt levnadssätt. Relationen till honom - och till droger - kom att påverka deras verklighetsuppfattning till den grad att det blev logiskt att mörda oskyldiga människor. I verket närmar sig Susanne sig det psykologiska spelet som föregick de brutala morden delar av gruppen utförde 1969.

I utställningens andra del visas fotografier från Visiting series där några bilder relaterar till det lätt dissociativa tillstånd vi dagligen befinner oss i när vi uppslukas av böcker, film eller dagdrömmar - en urkoppling från full medvetenhet om jaget, tid och yttre omständigheter.
Bilderna visas tillsammans med en skulptural installation.

Susanne Svantesson är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö (2006-2011) och arbetar med fotografi, film och skulptur/installation.

Intervju med konstnären: https://vimeo.com/186144843

Utställningen har tillkommit med stöd från Mediaverkstaden.