spoilermimic

Richard Alexandersson
Utställning
-
Relaterade evenemang

VERNISSAGE FREDAG 11 OKT  KL 18–21

Richard Alexanderssons konstnärskap målar upp en surrealistisk värld. I sina 3D-animerade videoinstallationer samlar han motiv och idéer från såväl genrefiktion som diskbänksrealism, fantasier om posthumanistiska utopier och farhågor om samtida digitala industriers perceptionsmanipulationer — och blandar dem med tankar kring konsumtion, missbruk, självrealisering och sanningsansvar.

I spoilermimic presenterar Alexandersson en serie nya skulpturala verk och animationer som följer upp videoinstallationen domain(A Conglomeration of Spheres) från 2018—som också presenteras i utställningen i en specialanpassad cinematisk version. Verket domain(…. utgår ifrån tankar om virtuella världar och tillstånd som rum för kontemplation, frihet och trygghet, men potentiellt också isolering och desorientering. I verket växlar scenerna mellan en fri rekonstruktion av konstnärens pappas dödsbo, futuristiska visioner och dramatiska landskap av kosmisk horror. Tillsammans skapar verken i utställningen flera suggestiva lager som närmast befinner sig i en intern kamp mellan det kända, det främmande och det fördolda.

Begreppet ‘spoiler’ har en central funktion i underhållningsindustrin som ett stycke information som kan ödelägga en viss produkt för någon. För konsumenten är spoilern en hemlighet som både kan lyfta och sänka sociala interaktioner och för producenten är den ett redskap för att pådriva konsumtion. Mimic är någon eller något som imiterar något annat. Här har de tillsammans muterats till ett absurt begrepp som resonerar med utställningens associationer kring konstruerade verkligheter och motvilligt sanningssökande.

 

Med stöd av
Billedkunstnernes Vederlagsfond