GEORGE 2.0

Elena Morena Weber
Kort utställning
-
Relaterade evenemang

Vernissage fredag 8 nov kl 18–21 med konstnärssamtal kl 19
Konstnärssamtal söndag 10 nov kl 14

GEORGE 2.0
video- och ljudinstallation

GEORGE är ensam. Riktigt ensam. För han är den siste i sitt slag. GEORGE lever i sin egen overkliga takt.

En paradox i en tid av otåligt mångsysslande. GEORGE längtar efter slutet och tänker på sina kära, minnen, och recept på en stek fylld med världens gulligaste djur. Svårmod och ledsamhet definierar hans existens, men GEORGE mår bara bra...

Ensamme George, den sista stora Pintasköldpaddan som dog 2012, har blivit en metafor för ett tillstånd av ensamhet och hopplöshet. Genom att använda fragment från Bonn Parks pjäs Traurigkeit und Melancholie är verket GEORGE, som sattes upp 2017 som en dansperformance, en reflektion över ensamheten och melankolin som radikala sätt att finnas till.

Under omarbetningen av GEORGE framställdes ny video och text. Kombinationen av en speciellt redigerad video och en transparent pyramid är vad som skapat hologrammet GEORGE 2.0.  Valet att använda den urgamla Pepper’s Ghost-tekniken för att återuppväcka GEORGE är en referens till hans långa liv. Magins hos den optiska illusionen uppnås genom dess enkelhet.

Genom att begränsa tillgången till text och ljud till högst tre hörlurar garanteras en intim och individuell upplevelse. Texten och dess ljudstruktur förmedlar Georges känsloläge. Men en transkriberad engelsk översättning av den tyska originaltexten kommer ändå att tillhandahållas.

GEORGE 2.0 är tillägnad alla ansträngningar som vetenskapsmännen gjort under åren för att förhindra utrotningen av Ensamme Georges art, den stora Pintasköldpaddan från Galápagosöarna.

Installationen leker med de kontrasterande idéerna om förökning kontra ensamhet, och packar in en dansperformance i en box. GEORGE 2.0-hologrammet är en behållare som kan resa i tid och rymd.

GEORGE 2.0 presenterades för första gången december 2018 under Winterfest – Punsch im Schnee på Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, Tyskland.

https://elenamorena.com/creating/george2.0

Koncept, koreografy & tolkning: Elena Morena Weber

Röst: Isabella Bartdorff

Ljudredigering: Tom Schneider

Videoredigering: Elena Morena Weber

Design: Demian Bern

Kamera: Hagen Betzwieser

Rådgivare hologramteknik: Dina Karadzic & Vedran Gligo

Residency och stöd: Akademie Schloss Solitude, Stuttgart

 

Med stöd av
Akademie Schloss Solitude, Stuttgart