THE ONE YEAR SECRET SOCIETY (130101-131231)

Pernilla Ljungkvist
Kort utställning
, 14:00

OBS! Utställningen är öppen endast lördag 23/8 kl 14-16

När The One Year Secret Society presenteras på Galleri 54 inbjuds Du till att ta del utav en väl bevarad hemlighet.
Pernilla Ljungkvist (f 1981) har en bakgrund inom performance och japansk butoh och arbetar ofta med manipulation i olika former, hur man kan skapa en egen verklighet och tro på den till fullo. Hon presenterar nu The One Year Secret Society, ett årslångt performanceverk i form av ett hemligt sällskap; komplett med medlemmar, hemligheter och avslöjande.

Instruktioner för ditt besök:
Ser du genom fönstret att det finns en stol ledig går du in, sätter dig ner och läser boken som ligger på dess sits. Finns det ingen väntar man utanför tills en plats blir ledig.
När du är klar lämnar du rummet och går ut.
Det kan aldrig vara mer än 7 personer samtidigt i rummet.
En på varje stol.
I boken om The One Year Secret Society kan man följa hela året, från början till slut.

Verket presenteras endast vid ett tillfälle.

”På våren 2010 går jag in genom en anonym dörr i Göteborg och hamnar i en annan värld. Allt är vitt, väggarna är vita, människorna där är vita.
Tankarna är vita.
Det är som ljuset i slutet av tunneln, det vita bländar och förför mig totalt.
Jag är hemma.
Vi är sju stycken i det vita rummet, tre av oss är aspirerande medlemmar medan fyra tillhör sällskapet. Det känns nervöst till en början, jag vet inte alls vad jag ska förvänta mig. Det är första gången jag träffar dem efter att ha sett deras anonyma lapp som meddelat att mötet skulle äga rum och att det var öppet för allmänheten.
Det är första gången jag hör talas om dem. Det är första gången de hör talas om mig.
Efter mötet ber de mig att ta deras brevkurs, en introduktionskurs med nio häften som skickas hem till mig med jämna mellanrum.
Det är hela tiden en anonym röst som talar till mig, de kallar sig själva ”vi” och mig för ”ni”, det är som att rösten är många på en gång och att jag är del av en större massa. Jag får känslan av att de finns överallt och ändå har jag aldrig hört talas om dem innan.
2012, nästan tre år efter det vita mötet, tänker jag fortfarande på dem. Det var fyllt av så mycket att jag inte kan, eller vill, släppa det. De två timmar som mötet pågick lärde mig mer om hemliga sällskap än vad år av läsande om dem gjort, jag satt på första parkett och betraktade Ledaren och hans följare.
Jag såg hur han rörde sig, hur han höll ut armarna som om att han gjorde sig redo att flyga, eller som om att vi alla kunde omfamnas där inne. Jag såg den aspirerande nya medlemmen som så gärna ville tillhöra något. Som ställde öppna frågor för att få ledande svar. Som fick alla de rätta svaren. Hur de alla såg ner på andra, ”vanliga” människor, de som inte hittat den rätta vägen.
Det var en känsla av övermänsklighet där i det vita rummet.
Jag fick en känsla av övermänsklighet där i det vita rummet, en känsla som efter tre år fortfarande fanns kvar.
En känsla som jag så gärna ville återskapa.
Den 1 januari 2013 skapar jag därför The One Year Secret Society, ett årslångt projekt med formerna av ett hemligt sällskap. Under ett år samlades medlemmar för att med deras hjälp få återuppleva mötet, ett två timmar långt möte utslaget på ett år.
Jag gör allt som X gjorde mot mig tre år tidigare, skapar ett ”Vi” när det egentligen bara är ett jag. En anonym hemsida och mailadress. Tilltalar mina medlemmar med ”Ärade vän” men ger dem aldrig riktigt ett personligt möte. Det behövs inte, The One Year Secret Society ska nämligen få finnas i ett år med ett väldigt specifikt syfte:
Att återuppliva de sju personerna i det vita rummet. Att Återskapa Mötet.”