Wood works

Kirsti Taylor Bye
Utställning
-

Några gånger fäster det sig ett frö i en spricka mellan två stenar i en mur, eller mellan två plankor i en vägg, eller mellan asfalten och kantstenen på en gata. Eller andra gånger, kanske under 1700-talet, hamnar ett frö nederst i en hög sopor, och när det sedan grävs upp igen år 2014, ser det sin möjlighet och börjar växa. Fröet tänker att nu är det min chans, det får bära eller brista. Eller det kanske inte tänker någonting över huvud taget, det bara gör. Och några av oss irriterar sig, strör salt i såret, river upp med roten och bränner skiten med en ogräsbrännare. Andra låter sig fascineras, och går förbi varje dag. De börjar hälsa på, och säger kanske: ”Nämen oj! Vad stor du har blivit sedan jag såg dig sist!” Kanske någon plockar växten, tar den med sig hem och pressar den i en encyklopedi, om du har tur är det en fyrklöver, om du är speciell är det en fem-, sex- eller sjuklöver. Jag tänker att den inte tänker så mycket över allt arbete som måste göras, på all den energin som måste användas för att uppnå sin fulla potential. Jag tänker på det varje dag. På arbetet, på nyttan. Och av och till fäster sig saker i vecken i min hjärna, klibbar sig in och växer, tränger sig in i andra tanker. Jag måste göra det, rita en skog, träd för träd, på ett stort papper tills hela pappret är täckt av träd, tills du inte kan se träden för bara skog.

I utställningen Wood works här, på Galleri 54, har jag försökt att arbeta som en växt, som ett träd, utan tanke på nytta, men med tanke på växt och på att klamra mig fast till stenmuren och spräcka den. Jag har sett gräset växa, jag har fotograferat det. Jag har ritat och jag kommer att rita träd, om och om igen, på papper. På plats i galleriet kommer jag att göra en ny skog varje dag.

Kirsti Taylor Bye (f. 1985 i Trondheim) är konstnär och fotograf. Hon har en MFA i fotografi från Högskolan för fotografi, Göteborgs universitet, 2011. I somras var hon festivalkonstnär på Bakgårdsfestivalen i Arvika, och 2014 gjorde hon utställningen ”Acting together (though neither of them separatly)” ihop med Erik Betshammar på fotogalleriet [format] i Malmö.