A replica of a picture

Olle Essvik
Utställning
-

Diorama (tittskåp) var vanliga på museer under 1800-talet, innan fotografiet uppfanns. Ordet betyder ”genom det sedda” och syftet var att visa upp tredimensionella scener ur en värld eller ett sammanhang som museibesökarna inte kunde besöka i verkligheten. De skulle fascinera, undervisa, mystifiera det okända och berätta om viktiga händelser ur världshistorien. Med kameran krympte världen. Vi har sett alla dess hörn tusen gånger.
Utställningen består av 5 dioraman. De kan ses som stillbilder av scener ur vår tid, kameror som har bevarat ett enda motiv – inbyggt, utvalt och unikt. Lådorna kan bara ses på plats och bilderna väcks till liv först när en betraktare tittar in i lådan. Bilden vet när den blir sedd.
Lådorna kombinerar samtida tekniker som programmering med äldre tekniker som bokbinderi och mekanik. De är skulpturer i sig själva och speglar sitt innehåll.
Projektet utgår från ett intresse kring hur vi ser och upplever bilden i vår samtid.
Konstnären har valt ut 5 bilder som är viktiga för honom personligen och som rör sig kring tid, återupprepning, vemod och avslut.
I samband med utställningen visas även en animation, en serie matlagningsprogram – ”Last Supper”.

Olle Essvik är verksam och bor i Göteborg. Han tog sin MFA vid Valands konsthögskola 2006. Hans verk skildrar ofta vardagliga existentiella frågor och grubblerier kring livet på ett humoristiskt sätt, men med en svart underton. Olle har ställt ut i ett flertal länder, på bland annat Huuto galleri i Helsingfors, Reykjaviks konstmuseum, The Louise T Blouin Institute i London, Embassy Gallery och Threshold artspace i Skottland samt Pixxelpoint i Slovenien.


www.jimpalt.org