I närheten

John Håkansson
Utställning
-

”I närheten” utspelar sig i John Håkanssons vardag och i miljöer som han och hans familj dagligen befinner sig i eller passerar på väg till eller från hemmet. Hittills har konstprojektet presenterats i utställningar och i boken ”I närheten” med bilder från Aspudden, Fruängen, Årsta och från Hammarbyhöjden. I boken ingår även fotografier från en längre vistelse i stadsdelen Mukojima i Tokyo.
I den här utställningen ligger dock fokus på bilder som han tagit i närheten av sin nuvarande bostad i Hammarbyhöjden, en närförort söder om Stockholms innerstad. Det närmaste själva hemmet vi kommer är utsikten mot ett sjukhus som han har från sin balkong och som visas i bildspelet ”Ovanför sjukhuset” där byggnaden och himlen skiftar karaktär alltmedan årstiderna passerar och tiden obevekligen rör sig framåt.
”I närheten” är följaktligen ett både långsiktigt och medvetet långsamt projekt. För John Håkansson är närhetsfotograferandet ett sätt att försöka behålla förmågan att verkligen se omgivningen även när han är på väg till och från arbetsplatser, affärer eller när han hämtat barn på förskolan.
Det innebär inte att John Håkansson medvetet går in för att leta efter motiv eller platser att fotografera i vardagen. Istället använder han sig av olika strategier eller rättare sagt metoder för att kunna behålla uppmärksamheten på det som finns där oavsett hur hemtama miljöerna än blivit. För även om det handlar om hans närmiljö ingår den i ett större sammanhang som berättelsen om hur våra boendemiljöer planerats och utvecklats av såväl de boende som av samhällsförändringar.
Dessutom har John Håkansson en blick för att fånga det oplanerade, slitna eller kanske lite bortglömda i det annars till synes genomplanerade.
I såväl boken ”I närheten” som i den här utställningen på Galleri 54 kan man se flera exempel på hur han aktiverar den blicken.
Som med rutinen sedan januari 2012 att varje gång John Håkansson passerar Hammarbytornet, ett telekommunikationstorn byggt i mitten av 1980-talet och ritat av arkitekten Bengt Lindroos, ta en bild av det. Alla tornbilderna samlas sedan på bloggen http://telecomtower.tumblr.com där de publiceras tillsammans med ett nyhetstelegram, från Reuter, AP, BBC eller någon annan nyhetsbyrå, som var aktuellt just när det fotografiet togs.
Precis som i panoramat ”Lång byggnad och cyklist” eller i panoreringen ”Dungen” handlar det om att hela tiden fortsätta med att se genom att på olika sätt aktivera bilderna som tagits ”I närheten”.

Thomas Olsson
frilansjournalist och kritiker, Stockholm

John Håkansson är verksam i Stockholm. Han är utbildad vid Fotohögskolan i Göteborg 1990-1993, Konstfack, Stockholm 1995-1996 och Mejan Arc - Kungliga Konsthögskolan, Stockholm 2012-2013. Han har en rad utställningar bakom sig, både egna och i olika samarbeten. Han har varit del av verksamhetsgruppen på Konsthall C i Hökarängen, Stockholm. Fotoboken ”I närheten” kom ut hösten 2014 på Trema förlag.
www.johnhakansson.se