Efter funkis kom rokokon – sur mjölk och skitiga kökshanddukar

Annika Simonsson och Lars-Erik Svensson
Utställning
-

Konstnärsparet Annika Simonsson och Lars-Erik Svensson låter den vardagliga röran möta den minimalistiska konsten. I slutet av april tar deras lite skitiga och röriga minimalism över rummen på Galleri 54 på Kastellgatan i Göteborg.

"I vår gemensamma konstnärliga verksamhet undersöker vi det orena. För oss handlar konst om att försöka förstå och skapa sammanhang. Böcker man läst eller objekt man samlat på sig blandas i ateljén med alla ofärdiga tankar och blir till massiva överfyllda installationer – svampöverväxta hus eller interiörer som kollapsat" , säger Simonsson och Svensson.

Le Corbusier dyker upp i en miniversion, en diskhandduk blir till målningar som kombineras med ett citat ur Blixt Gordon från 1970. Så går dagarna och utställningen på Galleri 54 tar sakta form.

I sitt arbete har Annika och Lars-Erik låtit sig inspireras av iden om renhet i funktionalismen och hur denna ide blir ifrågasatt och sölad på när den ska fungera i en levande vardag. Funktionalismens renhetsideal kom ur en vilja att rensa upp i den meningslösa dekorationen. Den nya enkelheten blev ett mantra. Efter en kort period av bländande vithet kom smutsen tillbaka.

"Många arkitekter, designers och konstnärer har ägnat stor möda åt att jävlas med denna renhet. Det är med mycket möda och stort besvär vi vidareför detta hårda arbete", säger konstnärsparet.

Vernissage fredag 28 april 18.00-21.00

Konstnärssamtal lördag 29 april 14:00
På lördag 29 april klockan 14.00 är det ett konstnärsamtal med Annika Simonsson och Lars-Erik Svensson, modererat av John Huntington.