Blod som skuggor i vatten

Ingvild Hovland Kaldal
Utställning
-

“Psykosen är det innersta upproret. I psykosen tydligörs: i glaskupan som människan är innesluten i, liksom fostret i sin hinna, rör sig de okända rovgiriga fiskvarelserna.” *

En förvirrad fågel flyger rakt in i ett fönster som inte kan öppnas. Handtagen är bortskruvade och persienerna går inte att dra upp. I början gick allting så långsamt. Handen som jag lyfte framför ansiktet, hängde kvar i luften som en lång exponering. Det fans ingen tid till att sova eller äta. Tankarna var som fastklistrade på utsidan av min kropp. En kropp som minns smärtorna efter en födsel. I drömmen var det bara jag som förstod, som såg vad som pågick. Det fanns så många koder och signaler men inga meddelanden att tyda.

Mitt rum ligger längst in i sjukhuskorridoren. Den blinda damen lyckas alltid gripa tag i min hand när jag försöker gå förbi. Hon är mycket paranoid. Jag tecknar två porträtt av henne. Ett som hon behåller själv som hon kan visa upp för vårdarna, som ett bevis på att hon faktisk finns.

På avdelningen finns tavlor gjorda av blommiga tyger. Nederst i de högra hörnen på tavlorna hade någon med skakig handstil skrivit dit titlar med en blyertspenna.

Jag var övertygad om att det var jag som skrivit titlarna. Det kanske kan jämföras med hur jag, även om jag inte minns att jag gjorde alla teckningar, är övertygad om att det är mina bilder. Namnet på utställningen är hämtat från en av dessa taveltitlar.

Ingvild Hovland Kaldal f.1985 är utbildad vid Akademin Valand i Göteborg, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och studerar för tillfället på sin master i fri konst vid Konstakademin i Malmö. Hon har haft separatutställningar på Grimmuseum i Berlin, Abandon Gallery i Malmö och Percival Space i Oslo. Hon har deltagit i ett flertal grupputställningar, senast på Hå gamla prästgård, Konstnärshuset i Stockholm, Wip konsthall och Galleri Berliner Steinsland i Stockholm. Hon har också drivit Galleri KIMVILD i Malmö. I utställningen på Galleri 54 visar Kaldal verk från sommaren 2014, som inte visats tidigare.

* Birgitta Trotzig, Den gömda trädgården, 1993

www.ingvildkaldal.com